Filoeleutheria

16 Mai 2012

Sentit i utilitat de la filosofia

Filed under: Filosofia aplicada,Filosofia batxillerat — agrinan @ 21:49
Tags:

Vivir seriamente consiste en tomar las riendas de nuestra propia vida, en asumir la dirección de nuestra vida, en conducirla con el rumbo o hacia la meta deseada, lo cual presupone que deseamos mantener algún rumbo o alcanzar alguna meta. La vida seria es como un arco tensado, es un vivir activo y desde dentro, no un mero dejarse vivir desde fuera, como la boya a la deriva que todas las olas y corrientes agitan y llevan. Si todo nos da igual, si no pretendemos ir a sitio alguno, tampoco necesitaremos ningún tipo de orientación. Pero si seriamente tratamos de vivir lo mejor posible, tendremos que orientarnos globalmente. Esta orientación vital ha sido proporcionada en el pasado por las religiones y (más recientemente) por las ideologías políticas, tanto en el caso de los grandes movimientos de masas, como del cristianismo, el islam, el nacionalismo o el comunismo, como en las pequeñas sectas o facciones marginales.”

Jesús Mosterín

1ª) Creus que l’ésser humà per viure bé necessita reflexionar seriosament? Per quins motius?

2ª) En el text es fa referència a diferents instàncies concretes de la vida des de les quals s’ha orientat els éssers humanos al llarg de la història. Quines són aquestes instàncies? Com penses que miren de dirigir els homes?

3ª) Pel context, com penses que pot definir l’autor del text la filosofia?

18 comentaris »

 1. 1. Crec que si, ja que com diu el text, per viure bé ens fa falta una simple orientació cap a les nostres perspectives de futur i hem de saber de quina manera volem viure. Per tant, ens hem de marcar uns objectius incloïent la reflexió del que ens convé i del que no. Si ningú reflexionés, si ningú es marqués uns reptes, aniríem perduts, ja que no sabríem quin camí tirar quan ens trobessim en diferents situacions.
  2. L’home s’ha orientat de tal manera que ha agafat la seva pròpia vida i l’ha portat seguint el seu criteri, també ha assumit la seva direcció i l’ha conduit cap a la meta desitjada, en resum, l’home s’ha orientat sempre segons els seus propòstis.
  Els homes miren de dirigir segons les seves creençes i les seves ideologies.
  3. Crec que la pot definir amb el saber trobar la bona vida, amb saber viure de la millor manera possible però sempre partint de la orientació.

  Comentari per Clàudia Trepat Garcia — 13 Juny 2012 @ 14:52 | Resposta

 2. 1ª) Creus que l’ésser humà per viure bé necessita reflexionar seriosament? Per quins motius?

  Jo penso que sí, tal i com ens mostra el text una persona ha de reflexionar i pensar bé les coses abans de fer-les, per poder d’aquesta manera tenir una orientació millor i saber fins a on poder arribar i el més important, fer tot el possible per arribar-hi.

  2ª) En el text es fa referència a diferents instàncies concretes de la vida des de les quals s’ha orientat els éssers humanos al llarg de la història. Quines són aquestes instàncies? Com penses que miren de dirigir els homes?

  L’home, al llarg de la història ha anat progressant segons uns propòsits que prèviament s’ha marcat i orientat per unes ideologies polítiques o una religió, tal i com ens mostra el text en aquest fragment: “Esta orientación vital ha sido proporcionada en el pasado por las religiones y (más recientemente) por las ideologías políticas”.

  3ª) Pel context, com penses que pot definir l’autor del text la filosofia?

  Al meu semblar, l’autor d’aquest text pretén definir la filosofia com a una orientació per a poder guiar-se i d’aquesta manera poder ser el que vol ser, poder aconseguir sobretot, la felicitat.

  Comentari per Salwa Ashraf El Sayed — 13 Juny 2012 @ 15:38 | Resposta

 3. 1.- Jo també crec que sí, perquè les persones tenen que pensar bé quin camí volen, si per exemple caus una vegada i tornes a caure una altra vegada, tens que reflexionar sobre si vols tornar a caure o aixecar-te i no tornar a caure.

  2.- Les instàncies són polítiques i ideologiques, com la religió. Es poden diriguir per el tipus de societat o la seva religió.

  3.- La filosofia per aquest autor es la manera de guiar-nos per el món. Si ens sabem guiar podrem viure millor.

  Comentari per Jordi Mateu i Pla — 13 Juny 2012 @ 16:56 | Resposta

 4. 1. Segons quines coses i en quines situacions que es trobi l’ésser humà si que a vegades es pot deixar guiar pel seu instint i fer les coses sense preocupacions, però evidentment en general i en les coses importants ha de pensar-s’ho dos vegades abans d’actuar i reflexionar bé per veure si allò que vol fer és lo correcte o el que més li convé, i ho decidirà a partir de ell mateix, de la direcció que vulgui agafar per arribar a la meta que es proposi.

  2. Es refereix a les religions, ideologies polítiques com també sectes. Miren de dirigir l’home des de el meu punt de vista de manera incorrecta, incertant-li idees, principis i valors que aquestes instàncies creuen que son les úniques correctes i que són les úniques que s’han de creure i seguir, i ha de ser la mateixa persona la que decideixi el que vol fer i pensar.

  3. Defineix la filosofia com una orientació per saber arribar a les nostres metes i saber dirigir-nos nosaltres mateixos des de el nostre interior.

  Comentari per Mar Tena Ribera — 13 Juny 2012 @ 17:35 | Resposta

 5. 1. Crec que sí, ja que en aquesta vida t’has de parar i pensar el que realment vols, si vas per un camí o per un altre i això ho fas reflexionan seriosament, ja que normalment no és una decisió fàcil sino que comporta un temps.

  2. Les instàncies concretes de la vida des de les quals s’ha orientat els éssers humanos al llarg de la història són la religió (cristianisme, islam…) i les ideologies polítiques (nacionalisme, comunisme).

  3. L’autor defineix la filosofia com la manera que tenim d’orientar-nos per a poder aconseguir un objectiu concret, la felicitat.

  Comentari per Laia Prió Farré — 13 Juny 2012 @ 18:02 | Resposta

 6. 1.- Jo crec que si. En la vida les persones em de prendre consciència del que fem i del que volem fer o del que volem que formi part de la nostra vida. Em de saber i poder pensar en el que ens convé i el que no, i en les conseqüències dels nostres actes i/o pensaments.

  2.- Les instàncies que es nombren al text són : la política, les seves creences religioses i ideològiques.Els homes intenten dirigir-les argumentant diferents premisses en cada una d’elles. Les quals si arriben al punt de fanatisme poden resultar perilloses. Ara bé, el que importa per sobre de tot, és que cada individu pugui viure amb les seves ideologies, respectant al pròxim i gaudint del respecte, sense voler imposar-les. Com deia un autor que ara no recordo el nom: “hem d’intentar viure i crear un món, on jo no deixi de ser jo , ni tu deixis de ser tu, i que cap de nosaltres obligui a que el pròxim deixi de ser un mateix”.

  3.- La filosofia del autor amb aquest text, es fer-nos reflexionar de la manera en que volem viure. Les coses que volem que formin part de la nostra vida.

  Comentari per Ferran Pascual — 13 Juny 2012 @ 18:09 | Resposta

 7. 1. Podem viure bé sense reflexionar seriosament, però viurem millor si ho fem ja que amb una orientació específica i uns objectius marcats és aquí on trobem el sentit a la vida, el per què som aquí o què hem vingut a fer i quina és la nostra funció.
  2. Les instàncies que s’han creat al llarg de la història són les religions i les ideologies polítiques. Miren de dirigir els homes cap a una vida “feliç”, que tinguin somnis pels quals lluitar i arribar a una meta. Quan has aconseguit els teus objectius és quan et sents feliç i realitzat: una vida millor.
  3. L’autor defineix la filosofia de veure la vida des d’una altra perspectiva i, a partir d’aquí, cadascú tria si vol viure seriament o no.

  Comentari per Júlia Reixachs Clarisó — 13 Juny 2012 @ 18:56 | Resposta

 8. 1. La meva resposta es sí, ja que tinc molt clar que tot i que cal tenir cobertes les necessitats bàsiques i, per què no, també algun caprici, viure bé per mi és ser feliç i ser feliç és estar bé amb un mateix. Per estar bé cal haver reflexionat i pensat força sobre nosaltres i tot allò que ens envolta.

  2. Les instàncies han estat al llarg de la història les diferents religions i les ideologies polítiques. Cada cop m’adono, com més llegeixo i més coses veig i m’expliquen, que ho fan només pel seu propi interès.

  3. La filosofia és ser capaç de portar les regnes de la nostra vida i també saber-la gaudir.

  Comentari per Albert Herrero Vilalta — 13 Juny 2012 @ 19:14 | Resposta

 9. 1. Sí, tot i que perquè es pugui produir aquesta reflexió amb garanties s’ha de fer amb l’edat i la maduresa necessària. Quan som joves, les regnes de la nostra vida les porta la família, i a mesura que creixem les hem d’anar agafant. Sense una bona reflexió analitzant els pros i contres de les nostres decisions i sense perdre de vista allò que volem o perquè fem les coses, seriam “una boya a la deriva” com diu el text.

  2. Aquestes instàncies són la religió i les ideologies polítiques. Són instàncies que actuen conferint una orientació global a l’ésser humà. Miren de dirigir l’home a nivell del pensament, les idees i la part emocional en el cas de les religions.

  3. Em sembla que l’autor en Jesús Mosterín entén la filosofia com la capacitat de saber trobar una meta, un camí, una finalitat on dirigir els nostres esforços, les nostres decisions, les nostres activitats. Tots els nostres actes constituiran el que serà “la nostra vida”. La filosofia s’ha d’entendre com la manera en què volem viure.

  Júlia Pla Porta

  Comentari per Júlia Pla Porta — 13 Juny 2012 @ 19:26 | Resposta

 10. 1. Com diu el text, si volem viure bé ens em de marcar uns objectius. Per exemple, si no estudies, i no tens objectius a la vida, t’hauras d’anar agafant a les possibilitats que et doni la vida, però si tens estudis o algun objectiu, el compliras si les cirqumstancies t’ho permeten. Com diu el text, ‘ser una boia a la deriva’ es refereix a que si no ens marquem objectius, em d’anar agafant les oportunitats que ens dona la vida com he dit anteriorment.

  2. Aquestes instàncies són la religió i les idees polítiques. Segons la religió a la que pertanyis, pot ser que tingis uns objectius o uns altres, això passa igual amb la política, depen de les idees polítiques que tingis tu o que tingin els polítics, et podràs marcar uns objectius o uns altres.

  3. Jo pel que entenc, l’autor enten la filosofia com la forma de viure la vida o de guiar la teva vida. Depén de la nostra filosfia, els nostres objectius seràn uns o uns altres. Per exemple si la nostra filosofia és no preocupar-no’s de res, segurament no podrem complir els nostres objectius, però si ens preocupem per complir els nostres objectius, segurament i si la vida ens ho permet, ho podrem complir. Osigi, la filosofia per a mi es la forma de entendre la forma de vida.

  Comentari per Oriol Betbesé Viola — 13 Juny 2012 @ 19:52 | Resposta

 11. 1.
  Sí, crec que tothom a de reflexionar molt i molt seriosament sobre tot allò que fa , però sobretot ha de reflexionar sobre les decisions que pren, ja que aquestes poden condicionar gran part de la seva vida. Per aquest mateix motiu hi ha tipus de decisions o fets, que no fa falta reflexionar en gran mesura, però reflexionar sobre el que ets com a persona i sobre el que t’ho fa ser , es una bona i profunda reflexió que s’hauria de pendre amb seriositat.
  Tothom hauria de reflexionar sobre allò que creu convenient i seguint el seu propi criteri.

  2.
  L’home, desde sempre ha intentat dirigir les seves accions segons els seus criteris, segons el que ell pensa, per tant, opino que l’home intenta conseguir les seves metes a través dels criteris i les normes que ell mateix s’ha establert, o sobre les normes o ideologies que ell no ha establert pero que creu que són les correctes.

  3.
  L’autor d’aquest text pretén fer la filosofia un mètode per a guiar-se, per a saber trobar l’orientació correcta que el porti cap a la meta o la finalitat que ell s’ha establert,

  Comentari per Esther Acosta Nieto — 13 Juny 2012 @ 20:00 | Resposta

 12. 1 : Si, perquè si vols arribar a algun lloc intentant-ho fer el màxim de bé possible s’ha de reflexionar, les persones (la majoria) prenem decisions que han estat reflexionades i pensades amb el que ens afavorirà i el que no, en canvi si no reflexionem no sabrem el que ens pot esperar el que pot passar segons les decisions preses etc.

  2: La humanitat s’ha orientat d’una forma que a ajudat a que cadascú pugui dur la vida que ell vulgui, a la seva manera, assumint les conseqüències bones i dolentes, les persones ens orientem per arribar a les metes que ens marquem. Miren de dirigir segons el que creuen que estarà bé per ells i el que no, segons el que creuen i pensen.

  3: Jesús Monterín entén la Filosofia com una capacitat per trobar una meta, cap a on dirigir els nostres esforços, decisions ja siguin bones o dolentes, actes, fets… Cada acte que farem, formaran part de la nostra vida.

  Comentari per Júlia Pujol — 13 Juny 2012 @ 20:12 | Resposta

 13. 1ª) Creus que l’ésser humà per viure bé necessita reflexionar seriosament? Per quins motius?
  -Jo crec que si perque com diu en el text s’ha de reflexionar per aconseguir el que vols, per aconseguir els objectius que tens en la vida. Si no reflexionem les coses és molt difícil aconseguir els teus objectius.

  2ª) En el text es fa referència a diferents instàncies concretes de la vida des de les quals s’ha orientat els éssers humanos al llarg de la història. Quines són aquestes instàncies? Com penses que miren de dirigir els homes?
  -L’home sempre ha intentat fer els seus actes a partir dels seus criteris.

  3ª) Pel context, com penses que pot definir l’autor del text la filosofia?
  El autor pensa que per aconseguir els teus objectius necesites reflexionar, tenir les idees clares, segons els teus criteris.

  Comentari per Gerard Diaz Tribó — 13 Juny 2012 @ 20:57 | Resposta

 14. 1ª) Creus que l’ésser humà per viure bé necessita reflexionar seriosament? Per quins motius?
  Jo crec que per viure i estar satisfets amb nosaltres mateixos, necessitem ser conscients del que fem i cap a on guiem els nostres actes per aconseguir el que volem. Aquesta crec que és la millor manera de gaudir plenament la vida.
  També hi ha qui pensa que és millor ser espontani i viure d’acord amb el “ carpe diem”, fent a cada moment el que ens vingui de gust. Tot i que, com ja he dit, crec que és millor tenir unes mínimes orientacions de què aspirem o què volem aconseguir.
  2ª) En el text es fa referència a diferents instàncies concretes de la vida des de les quals s’ha orientat els éssers humans al llarg de la història. Quines són aquestes instàncies? Com penses que miren de dirigir els homes?
  L’autor fa referència a les religions i a les ideologies polítiques. Antigament, per exemple a occident, l’Església aclaparava tot el poder i l’autoritat de la societat.
  Ara, ens deixem guiar pels partits polítics; per les nostres creences religioses, com ara l’Islam o el cristianisme i pels nostres convenciments de com hauria d’estar organitzada la societat. Actualment, a les societats poc democràtiques la religió o la ideologia del poder encara condicionen la vida dels ciutadans.
  A les societats desenvolupades, els homes miren de governar de manera democràtica tot i que, darrera d’aquesta democràcia hi han moltes injustícies. Crec que els que són al capdavant d’aquesta societat, les persones que la lideren, o tenen més influències ja siguin econòmiques, socials o polítiques, intenten guiar-nos segons els seus propis interessos.

  3ª) Pel context, com penses que pot definir l’autor del text la filosofia?
  Crec que l’autor deu definir la filosofia com una ciència capaç de fer-te percebre millor les coses que passen al teu voltant per així, ajudar-te a guiar i a seguir el camí que t’has marcat a la vida.

  Comentari per Mariona Jordana Farré — 13 Juny 2012 @ 21:22 | Resposta

 15. 1) Crec que si, perqué per viure amb ganes s’ha de tindre una meta i un altre motiu seria que abans de actuar s’han de pensar les consequencies.
  2) Abans les persones es deixaven guiar per la religió hi ha que era un metode per a controla la gent. Actualment ens guiem per la politica, la religio, o d’altres creences. L’objectiu de totes es que les persones facin el bé i estigon controlades però com qui les dirigueix és una persona o una persona que “parla amb nom de Deú” s’aprofiten del poder per al seu benefici personal.
  3) La filosofia et serveix per a guiarte al cami de la vida i per a que t’adonos del que passa al teu voltant.

  Comentari per Josep Roma — 14 Juny 2012 @ 16:12 | Resposta

 16. Creus que l’ésser humà per viure bé necessita reflexionar seriosament? Per quins motius?
  crec que si ja que si ningú reflexionés no sabríem quin camí triar en la vida i això afectaria el nostre futur.

  En el text es fa referència a diferents instàncies concretes de la vida des de les quals s’ha orientat els éssers humanos al llarg de la història. Quines són aquestes instàncies? Com penses que miren de dirigir els homes?
  els homes sempre es deixen dirigir pels seus criteris

  Pel context, com penses que pot definir l’autor del text la filosofia?
  com una ciència que et guiara en el teu futur.

  Comentari per amir maarouf prieto — 14 Juny 2012 @ 16:12 | Resposta

 17. 1- Jo creo que si ya que como dice el texto buscamos el porqué de las cosas, y tomamos decisiciones para encarrilar nuestro día a día, con una inspiración para luchar ,”mantener algún rumbo o alcanzar alguna meta”.
  2-El hombre a ido progresando gracias a sus propósitos que antes se a marcado y también utilizando su ideología política y religiosa para guiarse mejor y en el texto nos lo muestra con esta frase, “Esta orientación vital ha sido proporcionada en el pasado por las religiones y (más recientemente) por las ideologías políticas”.
  3-En mi punto de vista creo que el autor nos quiere mostrar la filosofía como una ciencia que nos ayuda a ordenar mas concretamente nuestros pensamientos , y ayudando a dirigirnos bien en la vida si tenemos algún motivo por el cual seguir luchando por ella , para conseguir lo que realmente queremos y cuándo lo consigamos sentirnos suficiente bien como para proponernos nuevas.

  Comentari per Noemi Pina Salazar — 14 Juny 2012 @ 16:21 | Resposta

 18. 1-Desde el meu punt de vista,considero que sí que és important que l’ésser humà té que reflexionar sobre les diferents coses que fa,que pense. Abans de dur a terme una acció hem de reflexionar quins avantatges i quines conseqüències tindrà. O simplement de tant en tant anar reflexionant sobre les coses que creiem que estan correctes,les que no i les coses que podriam cambiar o mantenir.

  2-En el llarg del text es fa referència a les religions i a les ideologies polítiques,però no crec que aquestes referències siguin les que marquen les nostres vides.Cadascú és pot deixar dirigir pel que vulgui, i la majoria de vegades l’ésser humà es deixa guiar pels seus pensamnets,pels seus gustos,per les seves inquietuts i per això cadascú al final assoleix coses diferents,independenment de la religió o la forma política que té de pensar.

  3-El concepte de filosofia que té aquest autor, el relaciona amb la forma que ens guiem per la vida, segons les coses que ens van passant al llarg de la vida,

  Comentari per Gemma Prats Pujol — 14 Juny 2012 @ 20:07 | Resposta


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

%d bloggers like this: