Filoeleutheria

16 Mai 2012

Sentit i utilitat de la filosofia

Filed under: Filosofia aplicada,Filosofia batxillerat — agrinan @ 21:04
Tags:

Quan algú pregunta per a què serveix la filosofia, la resposta ha de ser agressiva ja que la pregunta es té per irònica i mordaç. La filosofia no serveix ni a l’Estat ni a la Esglèsia, les quals tenen altres preocupacions. No serveix a cap poder establert. La filosofia serveix per ‘entristir’ . Una filosofia que no entristeix o no contraria ningú no és una filosofia. Serveix per detestar l’estupidesa, fa de l’estupidesa una cosa vergonyosa. Només té aquest ús: denunciar la baixesa del pensament sota totes les seves formes.

Existeix alguna disciplina, fora de la filosofia, que es proposi la crítica de totes les mistificacions, sigui quin sigui el seu origen i la seva finalitat? Denunciar totes ficcions sense les quals les forces reactives no podrien prevaler. Denunciar en la mistificació aquesta barreja de baixesa i estupidesa que forma també l’admirable complicitat de les víctimes i dels autors. En fi, fer del pensament quelcom agressiu, actiu, afirmatiu. Fer homes lliures, és a dir, homes que no confonguin les fites de la cultura amb el profit de l’Estat, la moral o la religió. Combatre el ressentiment, la mala consciència, que ocupen el lloc del pensament. Vèncer el que és negatiu i els seus falsos prestigis. Qui, a excepció de la filosofia, s’interessa per tot això? La filosofia com a crítica ens diu el més positiu de si mateixa: empresa de desmitificació. I, en aquest sentit, que ningú no s’atreveixi a proclamar el fracàs de la filosofia. per molt grans que siguin l’estupidesa i la baixesa, serien encara més grans si no subsistís una mica de filosofia que, en cada època, els impedeix d’anar tan lluny com voldrien, que respectivament els prohibeix, encara que sigui pel què diran, ser tan estúpida i tan baixa com cadascuna, per la seva banda, desitjaria. No els hi són permesos certs excessos, però, qui, excepte la filosofia, els ho prohibeix? Qui les obliga a emmascarar-se, a adoptar aires nobles i intel·ligents, aires de pensador?

Gilles Deluze: Nietzsche i la filosofia.

1ª) Quines són, segons el text, les funcions fonamentals de la filosofia? Aporta algun exemple concret en el qual es vegin pràcticament el resultat d’aquestes funcions.

2ª) La filosofia també es pot mistificar. Quan passa això? Se t’acut algun exemple concret en el qual puguis basar la teva postura?

3ª) Quines són segons l’autor del text, les relacions de la filosofia amb el “poder”? Quin creus tu que és el motiu que les relacions siguin aquestes?

Feu un comentari »

Encara no hi ha cap comentari.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Crea un lloc web gratuït o un blog a Wordpress.com.

%d bloggers like this: