Filoeleutheria

13 Març 2010

Escola de Frankfurt

Filed under: Filosofia batxillerat — agrinan @ 20:28
Tags: , , ,

El 1923 es fundà a Alemanya un Institut d’investigació social adscrit a la Universitat de Frankfurt, en torn del qual va sorgir un grup de pensadors que es coneix amb el nom d’Escola de Frankfurt. L’objecte de reflexió comú és l’estudi crític de la societat. Els membres eren:

Max Horkheimer (1895-1973), Theodor W. Adorno (1903-1969), Herbert Marcuse (1898-1979), Walter Benjamin (1892-1940), Jürgen Habermas (1929 –  ), i molts altres que hi van estar més o menys vinculats.

Exposaren des de diferents enfocaments una teoria crítica influenciada pel marxisme. Una  classificació racional i crítica de les estructures socials industrialitzades i la seva repercussió en la cultura i en la vida de l’home. Aquesta classificació es posada al servei de la transformació pràctica de la societat. És a dir, la teoria no es limita a descriure i interpretar el món amb principis abstractes. Vol canviar el món industrialitzat.

Els intel.lectuals que van fundar l’Institut de Frankfurt volien reservar un espai per al desenvolupament de la teoria marxista, dins de l’acadèmia, i independentment de tot tipus de partit polític.

El resultat va ser un procés en el qual el marxisme es va fusionar amb la ideologia burgesa. Un procés paral.lel va tenir lloc a la post-Segona Guerra Mundial, França, que inclou així mateix una fusió amb les idees freudianes. Un dels resultats va ser, sens dubte, un enriquiment de la ideologia burgesa. Però també, malgrat tot, l’Escola de Frankfurt fa una crítica important del marxisme ortodox, i el seu treball ha de ser pres seriosament.

La pàgina web Boulesis, ha preparat un magnífic treball per introduir-nos en l’estudi d’aquests filòsofs crítics. Feu clic a la imatge per accedir directament.

Feu un comentari »

Encara no hi ha cap comentari.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

%d bloggers like this: